Proiectare instalatii de gaze si pagubele nevazute

Proiectare instalatii de gaze si pagubele nevazute

Pentru ca oamenii nu stiu ce nu stiu, chiar si atunci cand ne solicita cel mai mic pret pentru servicii de proiectare si executie instalatii de gaze, incerc sa le explic ca un proiect de instalatii de gaze, nu este doar un desen pe hartie sau un desen pe calculator si atat si ca ar fi bine sa fie atenti ce-si doresc, pentru ca s-ar putea sa li se intample.

Cand am fost invitat ca membru de onoare in Problem Solving Academy si am intrebat carui fapt datorez onoarea aceasta, Adrian Stavriu, initiatorul academiei mi-a spus ca a fost impresionat de felul meu de a vedea problemele din spatele problemelor atunci cand mi-a solicitat serviciile si i-am explicat ce ar trebui sa stie inainte de a lua o decizie pripita.

In viata reala chiar functioneaza principiul enuntat de E. W. Deming:
“Cea mai mare problema este acolo unde oamenii nu stiu ca ar avea vreuna”

Dar hai sa vedem la ce probleme esti expus, dar si ce stie cel mai bun proiectant de instalatii de gaze si altii, poate ca stiu, dar ignora:

1. Cand ai de realizat o proiectare de instalatie de gaze trebuie sa vezi cladirea si vecinatatile ca pe un intreg, pentru ca ar fi bine sa anticipezi si evolutia retelei si a vecinatatilor in ansamblul lor.
In experienta noastra legata de exploatare, am intalnit nenumarate cazuri in care teava de gaze era pe post de sprijin pentru cate ceva si un caz in care un proprietar s-a trezit cu teava de gaze rupta, pentru ca un “Dorel” din vecini (nu avem nimic cu numele asta, dar profit de nume, ca sa intelegi ce vreau sa spun) a legat cu un carlig o sarcina grea printre lemnele gardului omului, ca sa-si rezolve el problema pe partea cealalta a gardului si, gandindu-se ca gardul este posibil sa se rupa, a ales sa sprijine greutatea pe teava de gaze a vecinului;

2. Partea estetica a unui proiect de instalatii de gaze intra in scena cand descoperi ca va exista un contrast puternic intre gard si reteaua de alimentare cu gaze, care intotdeauna este vopsita cu galben strident. Daca alegi bine inaltimea si locul pe unde vine teava, ai sansa sa salvezi estetica unei curti, daca ii lasi omului sansa sa estompeze asta cu un gard ornamental in fata acestora, astfel incat sa nu se observe.
Daca nu ii spui omului din timp si normele legale si problemele si nu ii oferi solutii, totdeauna va avea un cui impotriva ta, ca nu te-ai proceput sa trasezi instalatia de gaze si i-ai stricat feng-shui-ul curtii sau al casei cu atatea gauri date prin pereti si ii compromiti omului si termoizolatia :(;

3. Problema functionalitatii bransamentelor de gaze este importanta – daca ii intrebi pe proprietari unde-si doresc sa puna bransamentul, ei s-ar putea sa-ti spuna undeva unde nu va fi bine deloc.
Atunci cand vor dori sa schimbe locul, pentru ca nu pot sa-si faca o poarta functionala, nu vor putea face asta atat de usor sau ii va costa suplimentar foarte mult

4. Problema montarii aragazelor si a altor puncte de ardere intervine atunci cand nu stii de la inceput ce e bine si ce e rau, mai ales cand vezi la altcineva un semineu si vrei sa-ti montezi si tu macar unul sau o soba pe gaz sau o centrala separata pe etajul superior.
Daca tu ai atata experienta, incat stii sa anticipezi foarte bine chestiile acestea ca proiectant de instalatii de gaze, practic ii scutesti omului care ti-a solicitat proiectul de intalatii de gaze o gramada de bani, energie si timp.

TOCMAI PENTRU CA VIATA BATE FILMUL

ti-am spus toate acestea, care sunt doar o particica din ceea ce trebuie sa stii inainte de a te apuca de proiectarea unei instalatii de gaze sau alte proiecte de instalatii, care, in loc sa te ajute, iti pot da mai mult dureri de cap si nopti nedormite, decat bucuria ca ai ales specialistii in instalatii de gaze doar dupa pret.

Inainte de a ne putea pronunta in legatura cu felul in care te putem ajuta, as vrea sa stii ca noi nu suportam reclama si vrem ca reclama noastra sa fii chiar tu, atunci cand vei fi extrem de multumit si, mai ales, informat in legatura cu problemele nevazute din functionarea instalatiei tale de gaze, de care depinde atat viata celor dragi, cat si siguranta bunurilor pe care le-ai acumulat.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *