Scurt ghid de achizitie a centralelor termice pe gaz

Scurt ghid de achizitie a centralelor termice pe gaz

Fie ca locuiti la bloc si doriti o alternativa incalzirii centralizate sau va mutati intr-o casa noua si aveti nevoie de un sistem de incalzire, achizitionarea unei centrale termice poate fi un proces anevoios.

Pentru a putea face o alegere corecta trebuie sa tineti cont de cateva aspecte foarte importante precum:

Ce fel de aprobari necesita instalarea unei centrale termice pe gaz

Pentru detinatorii de apartamente procesul este mai complex si necesita cateva aprobari si debransarea serviciilor deja existente. Tineti cont ca procesul de debransare poate avea loc doar in primavara – vara iar documentele trebuie depuse in aceeasi perioada.

Primul pas este completarea unei cereri de incetare a serviciilor RADET care ulterior va fi anexata unui dosar impreuna cu alte documente. Dosarul trebuie sa contina:

  • cerere de debransare totala de la sistemul actual de incalzire (debransarea se poate realiza doar in intervalul aprilie – august)
  • acordul asociatiei de proprietari
  • copie act/e de identitate proprietar/i
  • copie act de proprietate al locuintei unde veti demara procesul
  • acordul de acces la sistemul de distributie gaze
  • proiect tehnic de debransare de la reteaua de termoficare facut de un specialist atestat Ministerul Lucrarilor Publice, Instalatii Sanitare si Instalatii Termice
  • copie C.U.I a executantului de proiect

Dupa prezentarea dosarului, CMTEB va elibera un aviz cu toate conditiile legale ce trebuie indeplinite. Pe baza dosarului enumerat se va intocmi un Referat Tehnic de Specialitate ce trebuie aprobat de asociatia de proprietari si prezentat la Sectia de Termoficare.

Intocmirea proiectului de gaz

Odata ce ati depus cererile, aveti nevoie de un proiect de gaz. O firma cu aprobare ANRE va va ajuta sa intocmiti planul necesar. O firma buna de proiectare o sa stie intotdeauna sa puna destule intrebari si sa obtina toate detaliile pentru a nu interfera cu alte instalatii deja existente.

Alegerea unei centrale termice pentru locuinta ta

Pentru a putea face o alegere potrivita trebuie sa tineti cont de cateva aspecte cum ar fi:

Buget

Pentru cei ce detin o locuinta de maximum 100 metri patrati, o centrala eficienta si fiabila nu va depasi 3500 de lei. Daca doriti, in schimb, sa incalziti o suprafata mult mai mare de pana la 600 metri patrati investitia minima poate incepe de la 5000 de lei. Trebuie sa luati in considerare ca, pe langa costul centralei, se adauga si costurile de instalare, cumparare a caloriferelor si a tevilor.

Dimensiunile locuintei

Acesta este cel mai important aspect dar totodata si cel mai usor de gestionat intrucat majoritatea site-urilor care comercializeaza centrale va vor oferi posibilitatea de a alege dupa dimensiunea casei.

Eficienta energetica

Chiar daca doriti sa salvati bani achizitionand o centrala termica mai ieftina, trebuie sa luati in calcul si cheltuielile pe termen lung. Producatorii de centrale specifica atat consumul anual, cat si eficienta energetica a centralelor. Este recomandat sa optati pentru clasa A, fiind clasa care consuma cel mai putin curent raportat la puterea pe care o ofera.

Putere

Performanta centralei este direct influentata de puterea ei, astfel ca pentru o locuinta cat mai mare si mai intinsa sau un spatiu industrial veti alege o centrala cu o putere de peste 70 kW, iar pentru un apartament mai mic sau o garsoniera puteti opta si pentru modele de pana la 6-10 kW.

Modul de incalzire a apei

Cu boiler integrat sau extern, centralele termice pot fi clasificate si dupa modul de incalzire al apei. Cele mai rentabile si eficiente centrale sunt cele care pot incalzi apa instant si nu necesita un rezervor separat de stocare al apei.

Pe langa toate aceste aspecte ce nu trebuie neglijate, nu uitati de cel mai important factor: garantia. Desi garantiile incep de la 2 ani este de preferat o centrala cu minim 5 ani garantie avand in vedere ca de cele mai multe ori reparatiile sunt  costisitoare.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *